vrijdag 12 december 2014

first-lego-league-hotptdtk.jpg
Door: Renske de Swart B1A
Club: De First Lego League
Vandaag schrijf ik een stukje over de First Lego League. Daar doe ik zelf ook aan mee.
Ik doe mee aan de First Lego League (afkorting FLL) omdat ik lego heel leuk vind en ik er vroeger heel veel mee bouwde. De First Lego League wordt verzorgt door Mevrouw Barnier, tijdens school geeft zij tekenen en 3design. De First Lego League is een naschoolse club die plaatsvindt op vrijdag middag na het zevende uur. Je mag net zo lang blijven als je zelf wilt, dus het maakt niet uit als je eerder weg moet. De First Lego League houdt in dat je met een zelfgebouwde en zelfgeprogrammeerde robot tijdens een wedstrijd in Eindhoven missies moet doen en daar punten voor krijgt. Wie dan de meeste punten krijgt, heeft gewonnen en mag door naar de regionale wedstrijd. Je maakt de robot met een groepje van vijf tot tien mensen.
De robot moet helemaal van lego zijn gemaakt, dus je mag geen andere onderdelen gebruiken. De robot programmeren doe je via de computer met een kabel. Om een robot te programmeren moet je eerst weten hoe het werkt en je moet een speciaal programma geïnstalleerd hebben genaamd MindstormsEV3. Met dat programma kan je de robot uit zichzelf laten bewegen of rondjes laten draaien. Met de geprogrammeerde Robot doe je missies en als ze lukken krijg je punten. De missies zijn ook gemaakt van lego en staan in een hele grote bak. Je mag zelf weten welke missies je gaat doen met je groepje en je Robot. Maar… je robot moet ze natuurlijk wel kunnen uitvoeren. Voor het uitvoeren van de missies heb je motoren nodig. Je mag maximaal drie motoren gebruiken. Als de missie is gelukt krijg je punten. De punten verschillen per missie. Er is ook een andere manier om punten te verdienen namelijk het project.
Het project gaat over een bepaald onderwerp dat je zelf mag kiezen. Maar het onderwerp moet wel aansluiten op het thema van het jaar. Dit jaar is het thema leren. Ons groepje heeft als project gekozen voor iets afleren, namelijk het afleren van schelden in media zoals Whatsapp en Facebook. Daarvoor hebben we een app gemaakt en die heet: de Anti Schelden App. De app moeten we uiteindelijk gaan presenteren voor jury tijdens de wedstrijd en daarmee verdien je ook punten. Dit is de link naar onze website: www.stopschelden.tk
Ik hoop dat jullie door dit stukje genoeg informatie hebben gekregen en dat jullie hierdoor nog meer zin krijgen in de middelbare school.

Renske

PS de antwoorden op de puzzels van het vorige blog zijn:
5+5+5=550 wordt 545+5=550
en
101-102=1 wordt 101 101=102-1 of 101-10²=1

Groetjes, Pascal

vrijdag 5 december 2014

Rondleiding op school



Ik heb geholpen met de rondleiding van groep 8 van de ISE. Ik heb vroeger ook op die school gezeten. Ik deed dat samen met Veerle, een meisje dat vroeger in mijn klas zat. Nu zit ze in b1c.

We kregen 50 minuten de tijd, een lesuur. Ik heb dus een les gemist wat niet zo fijn is. Maar ik kreeg een chocoladereep, een pakje drinken en een pluim. Als je negen pluimen hebt mag je lunchen met de directrice. De rondleiding begint in het atrium en dan laat ze wat vragen stellen. Soms laat je ook nog wat spullen zien. Dan ga je langs de lokalen die ze graag willen zien, zoals wiskunde. Over wiskunde gesproken, probeer de puzzels eens hieronder↓ eens op te lossen. Ook mag je een les binnen om te kijken. Je beantwoord al hun vragen tijdens de rondleiding.

Ik vond het erg leuk om de klas rond te leiden en je oude schoolgenoten herken je meestal nog allemaal. Na afloop ga je wel gewoon verder met de lessen.


Lees verder ook nog andere blogs hé. ;-)
Veel plezier van Pascal

Dit zijn de puzzels:
1. 101 – 102 = 1. Dit klopt niet, maar als je een ding veranderd klopt de som.
2. 5 + 5 + 5 = 550. Dit klopt ook niet, maar als je een streepje toevoegt klopt de som
en voor hints moet je hieronder kijken

Hints:
1. Het is een machtsverheffing
2. Het is een diagonaal streepje

Weet je het nog niet? Kijk hieronder voor nog meer hints

Hints 2.0:
1. Verander de 2
2. Verander een plus


Voor de antwoorden, zie het volgende blog.