vrijdag 12 december 2014

first-lego-league-hotptdtk.jpg
Door: Renske de Swart B1A
Club: De First Lego League
Vandaag schrijf ik een stukje over de First Lego League. Daar doe ik zelf ook aan mee.
Ik doe mee aan de First Lego League (afkorting FLL) omdat ik lego heel leuk vind en ik er vroeger heel veel mee bouwde. De First Lego League wordt verzorgt door Mevrouw Barnier, tijdens school geeft zij tekenen en 3design. De First Lego League is een naschoolse club die plaatsvindt op vrijdag middag na het zevende uur. Je mag net zo lang blijven als je zelf wilt, dus het maakt niet uit als je eerder weg moet. De First Lego League houdt in dat je met een zelfgebouwde en zelfgeprogrammeerde robot tijdens een wedstrijd in Eindhoven missies moet doen en daar punten voor krijgt. Wie dan de meeste punten krijgt, heeft gewonnen en mag door naar de regionale wedstrijd. Je maakt de robot met een groepje van vijf tot tien mensen.
De robot moet helemaal van lego zijn gemaakt, dus je mag geen andere onderdelen gebruiken. De robot programmeren doe je via de computer met een kabel. Om een robot te programmeren moet je eerst weten hoe het werkt en je moet een speciaal programma geïnstalleerd hebben genaamd MindstormsEV3. Met dat programma kan je de robot uit zichzelf laten bewegen of rondjes laten draaien. Met de geprogrammeerde Robot doe je missies en als ze lukken krijg je punten. De missies zijn ook gemaakt van lego en staan in een hele grote bak. Je mag zelf weten welke missies je gaat doen met je groepje en je Robot. Maar… je robot moet ze natuurlijk wel kunnen uitvoeren. Voor het uitvoeren van de missies heb je motoren nodig. Je mag maximaal drie motoren gebruiken. Als de missie is gelukt krijg je punten. De punten verschillen per missie. Er is ook een andere manier om punten te verdienen namelijk het project.
Het project gaat over een bepaald onderwerp dat je zelf mag kiezen. Maar het onderwerp moet wel aansluiten op het thema van het jaar. Dit jaar is het thema leren. Ons groepje heeft als project gekozen voor iets afleren, namelijk het afleren van schelden in media zoals Whatsapp en Facebook. Daarvoor hebben we een app gemaakt en die heet: de Anti Schelden App. De app moeten we uiteindelijk gaan presenteren voor jury tijdens de wedstrijd en daarmee verdien je ook punten. Dit is de link naar onze website: www.stopschelden.tk
Ik hoop dat jullie door dit stukje genoeg informatie hebben gekregen en dat jullie hierdoor nog meer zin krijgen in de middelbare school.

Renske

PS de antwoorden op de puzzels van het vorige blog zijn:
5+5+5=550 wordt 545+5=550
en
101-102=1 wordt 101 101=102-1 of 101-10²=1

Groetjes, Pascal

vrijdag 5 december 2014

Rondleiding op school



Ik heb geholpen met de rondleiding van groep 8 van de ISE. Ik heb vroeger ook op die school gezeten. Ik deed dat samen met Veerle, een meisje dat vroeger in mijn klas zat. Nu zit ze in b1c.

We kregen 50 minuten de tijd, een lesuur. Ik heb dus een les gemist wat niet zo fijn is. Maar ik kreeg een chocoladereep, een pakje drinken en een pluim. Als je negen pluimen hebt mag je lunchen met de directrice. De rondleiding begint in het atrium en dan laat ze wat vragen stellen. Soms laat je ook nog wat spullen zien. Dan ga je langs de lokalen die ze graag willen zien, zoals wiskunde. Over wiskunde gesproken, probeer de puzzels eens hieronder↓ eens op te lossen. Ook mag je een les binnen om te kijken. Je beantwoord al hun vragen tijdens de rondleiding.

Ik vond het erg leuk om de klas rond te leiden en je oude schoolgenoten herken je meestal nog allemaal. Na afloop ga je wel gewoon verder met de lessen.


Lees verder ook nog andere blogs hé. ;-)
Veel plezier van Pascal

Dit zijn de puzzels:
1. 101 – 102 = 1. Dit klopt niet, maar als je een ding veranderd klopt de som.
2. 5 + 5 + 5 = 550. Dit klopt ook niet, maar als je een streepje toevoegt klopt de som
en voor hints moet je hieronder kijken

Hints:
1. Het is een machtsverheffing
2. Het is een diagonaal streepje

Weet je het nog niet? Kijk hieronder voor nog meer hints

Hints 2.0:
1. Verander de 2
2. Verander een plus


Voor de antwoorden, zie het volgende blog.

donderdag 27 november 2014

Serie clubs: De Bijenclub

Op het LCL hebben we ook een bijenclub, onder leiding van meneer Thulings. We zitten daar met een grote groep kinderen wat best speciaal is. Er zijn bijna geen jeugdige imkers in Nederland.  
We doen er verschillende dingen zoals kunstraampjes maken en kaarsen draaien van bijenwas. We hebben ook laatst ons 5000ste potje honing geslingerd!!! We hebben onze bijenvolken staan bij ’t Wasven. Daar kan je ze altijd bekijken.
Het zijn erg veel bijen. Maar ze zijn niet gevaarlijk hoor!!! Je kan gewoon kijken van heel dichtbij zonder gestoken te worden. We zijn ook naar het bijenmuseum in Oss gegaan. De bijenclub komt meestal bijeen als het een kortere lesdag is. Op die manier ben je niet veel langer dan normaal met school bezig. We komen niet zo vaak bijeen, meestal een keer per maand. We staan ook op de Open Dag in januari. Dus kom naar de Open Dag en laat je door ons verrassen!
En wil je echt weten hoe het is, kom dan volgend jaar naar het LCL en kom bij de bijenclub!
Ik hoop echt dat jullie komen!!!
En… wil je meer weten lees dan de blogs van het LCL brugklasblog!! Binnenkort meer over First Lego League en de Schoolband.

Pascal Otjens

donderdag 20 november 2014

Rugzak kiezen 2: "de Cowboybag"

Wat is een goede tas?
Cowboybag:
Ik heb zelf een cowboybag. Ik vind hem erg fijn. Ik doe standaard in de voorste twee vakjes mijn mobiel en sleutels. Achterin zit mijn schoolpas (krijgen jullie ook, als je teminste voor deze school kiest☺) en binnenin in zitten ook een aantal vakjes. Op het plaatje zie je dat het rekenmachinetje in een z’n vakje zit. Dat heb ik ook. Het is namelijk altijd handig om een rekenmachinetje bij te hebben. In het vakje met de rits kun je kleine dingen stoppen bijvoorbeeld een USB-stick of je kluissleutel in bewaren. Het is een lekkere grote tas waar je veel dingen in kan stoppen. Groetjes,Britt


Rugzak kiezen 1: "de Eastpak"


Ik heb een Eastpak rugzak. Ik vind het een erg fijne tas. Het heeft veel vakken voor verschillende spullen en zo is je tas mooi netjes en overzichtelijk. Op de middelbare school is dat echt heel belangrijk! Er is een grote vak (eigenlijk een laptop vak) daar doe ik mijn boeken in. Er is ook een kleine vakje bij het handvat. Die gebruik ik voor kleine dingen, zoals mijn sleutels, oordopjes en geld. En een voorvak, ik doe daar mijn etui en telefoon in.
In de tas heb je ook iPad vak en een iPad mini vak, daar doe ik mijn rekenmachine, passer, schoolpas en agenda in maar soms ook losse blaadjes. Aan de zijkant heb je nog een vak waar je makkelijk bij je boeken komt. Tussen de vakken voor de iPads en de laptop heb je lege ruimte. Daar doe ik mijn map, gymspullen en mijn lunch in. Aan de zijkant heb je ook een vak voor je flesje. Dit vak kun je open en dicht kan doen met een rits.
Veel Succes met het kiezen van je tas!
Groetjes Erva Altun

C:\Users\Altun.Erva\Downloads\302138_pb_01.jpg

C:\Users\Altun.Erva\Downloads\download.jpg

vrijdag 14 november 2014

Presentatie Informatie avond 6 november

Hallo allemaal,
Zoals jullie misschien al weten was er afgelopen donderdag een informatieavond voor toekomstige brugklassers. Misschien waren jullie er ook wel bij. De BrugklasBloggers waren die avond ook aanwezig. Om 18.30 waren de eerste Bloggers al aanwezig in de mediatheek. Toen we compleet waren  gingen we oefenen en een beetje kletsen. Om 19.00 uur kwamen de eerste ouders en kinderen binnenlopen. Het was echt heel gezellig. Terwijl de ouders en kinderen kwamen maakten wij selfie´s ☺ en hielpen mee om extra stoelen neer te zetten. Toen jullie naar de klassen gingen voor een Questles en jullie ouders allemaal zaten, nam mevrouw Heijmans het woord. Ze gaf jullie ouders uitleg over het LCL. Na mevrouw Heijmans mochten wij onze presentatie uitvoeren. Dat leidde soms tot technische foutjes. Maar gelukkig konden wij jullie ouders vertellen over ons zelf en over het BrugklasBlog. Aan het eind werd er echt luid geapplaudisseerd door iedereen die aanwezig was. Dat was heel leuk en natuurlijk ook heel erg fijn. Om ongeveer 19.45 uur mochten wij al naar huis ☺! En natuurlijk werden we ook beloond, met een pluim op onze pluimpjespagina in onze schoolpas ☺!!!!!!
Ik hoop dat ik jullie kort maar krachtig heb kunnen informeren over de Informatieavond!
En vergeet ons niet in de gaten te houden! ☺

Groetjes Erva Altun

donderdag 6 november 2014

Pascal

Hallo iedereen

Ik ben Pascal Otjens en ik ben blij dat ik dit jaar een bruglasblogger ben.
Ik zit in b1f met de geweldige mentor Linda Barnier. We hebben ook andere fijne en aardige leraren.  Er zitten 26 leerlingen in mijn klas, 12 jongens en 14 meisjes.  Bijna iedereen woont ver weg. Er wonen maar vijf leerlingen in Eindhoven. Ik doe Gymnasium en ik vind dat erg fijn want ik krijg daar genoeg uitdaging.
 Ik ben erg blij dat ik voor het Lorentz Casimir Lyceum heb gekozen omdat er erg lieve docenten zijn en ik me echt thuis voel. Ik heb snel vrienden gemaakt op deze school en dat is erg fijn.  Je bent in een paar dagen gewend waar alles zit want bijna alles staat in logische volgorde achter elkaar. En na een paar maanden wist ik mijn rooster al uit mijn hoofd. Ik heb geen lievelingsvak omdat ik eigenlijk alle vakken leuk vind.
Er is een apart stuk voor brugklassers om de pauzes door te brengen. Er staan twee cafetaria’s door de school en daar kan je lunches en snacks kopen. Er zijn twee gymlokalen in elk gebouw een. Ik vind het echt een hele fijne school.
Mijn hobby's
zijn; voetballen, tennissen en schaken. Ik zit hier op de bijenclub en bij het team dat meedoet aan de First Lego League. Daar zal ik nog over gaan bloggen. Verder kijk ik ook best veel tv als ik mijn huiswerk af heb. Het is trouwens niet heel veel huiswerk, 60% procent van de tijd ben je in een kwartier klaar.

De groep brugklasbloggers is een groep van 6. Ik zit met Bertus, een andere blogger, in de klas. Ik ben gaan bloggen omdat het mij een geweldige ervaring leek en ook heel erg leuk en dat is het ook.

Renske

Brugklas blog

Hoi, ik ben Renske de Swart uit B1a. Een hele leuke klas met hele aardige kinderen.

Mijn hobby’s zijn; voetballen, gamen en buiten spelen met mijn broertje.

Ik zit op het Lorentz Casimir Lyceum omdat ik mee deed aan pluskukels en dat vond ik heel leuk. Daardoor heb ik de school ook beter leren kennen. Het leek mij een hele fijne school waar je veel kunt leren.

Ik doe mee aan het Brugklas-blog omdat ik het heel leuk vind om kinderen te informeren over deze school en ik hoop dat ze daardoor ook voor deze school gaan kiezen!:)

Erva

Naam: Erva Altun
Klas: B1G
Hobby’s: Lezen, verhalen of stukjes schrijven, zwemmen, voetballen en muziek luisteren.
Waarom ik wil bloggen: Ik hou heel erg veel van schrijven van verhalen of stukjes. Graag wil ik ook toekomstige brugklassers die nu in groep 8 zitten informeren en helpen. Misschien dat zij hierdoor gerustgesteld worden.
Mijn mening over de LCL: Het Lorentz Casimir Lyceum is een goede school. Het is er rustig en gezellig. Als we beginnen over een middelbare school denkt iedereen meteen aan veel huiswerk en veel lessen. Maar op het LCL is dat niet zo. Na de lessen kun je ook jouw talenten ontdekken en ontwikkelen. Zoals het Brugklas Blog, de schoolband, verschillende sportteams, ook een bijenclub en nog veel meer!

Mijn klas: Ik zit B1G (B1Gangstaah en B1Geweldig). Dit is een gymnasium brugklas. Mijn klas bestaat uit 25 kinderen; 13 meisjes en 12 jongens. Mijn klasgenoten komen niet alleen uit Eindhoven, maar ook uit zoals Nuenen, Son en Breugel, Maarheeze, Mierlo en Waalre.

Britt

Hallo allemaal,
Ik ben Britt Termeulen en ben dit jaar ook een brugklas blogger.
Ik zit in klas B1A samen met Renske en Bram (andere brugklas bloggers).
Mijn hobby’s zijn: tekenen en ik vind het persoonlijk ook leuk om verhalen te schrijven. Best handig want je moet als huiswerk weleens een samenvatting schrijven.
Ik wil bloggen om jullie te helpen. Ik keek toen ik de keuze moest maken ook weleens op het brugklas blog. Ze geven je tips en andere leuke maar belangrijke dingen.
Ik vind het super leuk op het LCL (Lorentz Casimir Lyceum). De school ligt midden in de natuur. Je hebt een buiten en binnen gymzaal, een eigen brugklas pauze-ruimte en een kantine waar ze heerlijke dingen verkopen. Het is een kleine maar gezellige school!
Mijn klas bestaat uit 29 leerlingen. 12 jongens en 17 meisjes. 14 mensen wonen in Nuenen, 12 in Eindhoven, 1 in Valkenswaard, 1 in Mierlo en 1 in Waalre. Je hoeft dus echt niet dicht bij te wonen om naar het LCL te gaan! Verder hebben we een leuke vrolijke klas en een aardige mentor.

Veel leesplezier en alle keuzes zijn goed!


Bertus

Hoi,
Ik ben Bertus en ik zit in de Brugklas. Ik zit in klas B1F en doe veel aan sport.
De sporten die ik beoefen zijn: Atletiek en Kanoën. Toen ik nog in groep 8 zat was ik bang dat ik moest stoppen met een van de sporten vanwege huiswerk. Maar deze gedachte veranderde snel! Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel huiswerk krijgt. Ik kan namelijk nog gewoon 4 à 5 dagen per week trainen.
Het niveau dat ik heb gekozen voor de Brugklas is: Gymnasium met Cambridge. Cambridge is Engels maar dan op een hoger niveau dan een standaard Engels klas.
Groetjes,

Bertus, B1F